Houten vloeren: informatie of soorten houten vloer, plaatsing van houten vloer en onderhoud van houten vloeren.

Groepen parketvloeren

Er zijn verschillende groepen parketvloer te onderscheiden: massieve planken, lamel planken, massieve visgraat, lamel visgraat, miniplanken. Deze houten vloeren zijn telkens ook te verkrijgen in verschillende houtsoorten zoals eik, es, grenen, wengé, merbau, kersen, ... Elke groep en houtsoort heeft zijn specifieke eigenschappen.

Massieve eiken plankenvloer

Een massieve planken vloer zijn planken die bestaan uit 1 massief stuk hout. Deze planken worden over het algemeen bewerkt zodat deze legklaar zijn. Dit wilt zeggen dat ze tand en groef rondom hebben zodat ze makkelijk in elkaar passen, dat de bovenlaag reeds geschuurd is en klaar is voor een afwerking met een kleurolie of vernis. Meestal hebben de massieve parketplanken langsgroeven aan de onderkant uitgefreesd. Dit wordt gedaan om het schotelen te verminderen. Deze planken hebben vaak ook een vellingkant. Dit zodat mogelijke spleten en kieren minder gaan opvallen. Een massieve parketvloer heeft als grote voordeel dat ze vaker opgeschuurd kunnen worden dan een samengestelde eiken parket. Aan de andere kant zal een massieve eiken parketvloer meer uitzetten en krimpen dan een lamelparket.

Voordelen massieve plankenvloer:

  • Het massieve gevoel
  • Vaker op te schuren
  • U heeft een authentieke eiken parketvloer

Nadelen massieve plankenvloer:

  • Meer kans op werken
  • Meer kans op spleten en kieren
  • Niet geschikt voor vloerverwarming

Samengestelde eiken plankenvloer

Een samengestelde eiken parketvloer wordt ook wel lamelparket, meerlagenparket, 3-lagenparket, strokenparket, gelaagde parket, laminaatparket of fineerparket genoemd. In feite wilt dit allemaal hetzelfde zeggen en dat is een dunne eiken toplaag van 2 tot 6 mm dik met een dikkere onderlaag in een andere houtsoort. Deze onderlaag is over het algemeen tussen 6 en 15 mm dik. Vaak is dit berken multiplex. De lamelvloer is minder geneigd tot werking. Hierdoor is deze parketvloer geschikt voor plaatsing op vloerverwarming. Omdat de toplaag niet zo enorm dik is is deze vloer beperkt opschuurbaar, maar aangezien dit bij normaal gebruik pas na 15 à 20 jaar nodig is, is dit de impact hiervan redelijk beperkt.

Voordelen lamelparket

  • Plaatsing op vloerverwarming
  • Werkt minder
  • Minder kans op spleten en kieren
  • Minder kans op problemen

Nadelen lamelparket

  • Minder vaak op te schuren

Massief eiken visgraatparket

Een massieve eiken visgraatparket is een massieve plank zoals hierboven besproken maar dan met kleinere afmetingen. Deze kleinere parketplanken worden dan in een visgraatmotief geplaatst. Deze kan ook in dubbele visgraatmotief geplaatst worden. Visgraatmotief is een meer traditionele vorm voor plaatsing van parket, maar is de laatste jaren terug populair geworden. De visgraatparket wordt dan afgewerkt met een moderne, lichtere kleur zodat deze er niet ouderwets uit komt te zien. Eventueel wordt de rand afgewerkt met een band of band en wengé bies. Dit is een kwestie van smaak of u het met of zonder band/bies doet. In tegenstelling tot een massieve plankenvloer kan een massieve visgraatvloer kan ook op vloerverwarming geplaatst worden. Dit omdat een eiken plank voornamelijk in de breedte van de plank werkt. Omdat de breedte van de plank telkens in een andere richting ligt bij een visgraatvloer zal dit geen problemen geven bij plaatsing op vloerverwarming.

samengestelde eiken visgraatparket

Een samengestelde eiken visgraatparket wordt ook wel walvisparket genoemd. Dit omdat deze samengestelde visgraatparket een stuk breder is dan de massieve visgraatparket. De samengestelde visgraatparket is ook serieus aan populariteit aan het winnen. Wel is het zo dat deze vloeren beter tot zijn recht komt in bredere of grotere ruimtes. Een lamel visgraatparket heeft net zoals bij de plankenvloeren een eiken toplaag van een aantal millimeters en een dikkere onderlaag van een andere houtsoort.

Massieve grenen plankenvloer

Een grenen plankenvloer is een vloer die bestaat uit massief grenenhout. Dit betekend dat deze vloer niet geschikt is voor plaatsing op vloerverwarming. Grenen is een stuk zachter dan een eikenhouten vloer. Het gevolg hiervan is dat de vloer redelijk snel gebruikssporen zoals krassen en putjes zal vertonen. Zo is het dus mogelijk om de vloer te bekrassen met een het verschuiven van een stoel of met vuile schoenen de vloer te betreden. Ook het laten vallen van uw sleutelbos of het rondlopen met stiletto's kunnen de vloer beschadigen. Aan de andere kant is deze vloer ook een stuk goedkoper dan eikenhout, zelfs tot 2/3 minder!! Grenen parket wordt vaak in minder gebruikte ruimtes zoals slaapkamers, zolder, bovenverdieping gebruikt. Grenenhout is familie van dennenhout. De kleur is iets roder en de knopen iets groter als bij den. Andere eigenschappen zijn erg vergelijkbaar.

voordelen grenen parket

  • Goedkoop
  • Chalet look

Nadelen grenen parket

  • Beschadigd snel

Sorteringen in parket

Het probleem bij de sorteringen in parket is dat er geen eenduidige sortering vastgelegd is. Iedere parketzaak gebruikt hierdoor andere benamingen voor sorteringen, soms worden zelfs dezelfde benaming gebruikt voor heel verschillende planken. Dit maakt het erg moeilijk om te vergelijken. Het makkelijkste is als u vraagt wat de maximum diameter van de knopen of noesten zijn en of er spinthout toegelaten is op de zichtbare zijden. Dit maakt het mogelijk om te vergelijken.

Bij belat gebruiken we volgende sorteringen:

  • Premium: de perfecte plank, knopen en spinthout zijn niet toegelaten op de zichtzijde.
  • 1 bis: kleine knopen waarvan het hart van de knoop maximum 1,5 cm groot mag zijn. Spinthout is niet toegelaten.
  • Select: kleine knopen waarvan het hart van de knoop maximum 2,5 of 3,5 cm groot mag zijn. Spinthout is niet toegelaten.
  • Classic: grote knopen waarvan het hart van de knoop maximum 4,5 of 7,5 cm groot mag zijn. Spinthout is niet toegelaten.
  • Extra classic: grote knopen waarvan het hart van de knoop een onbeperkte grootte mag hebben. Spinthout is niet toegelaten.
  • Rustic: grote knopen waarvan het hart van de knoop een onbeperkte grootte mag hebben. Spinthout is net als andere kleurverschillen in het hout toegelaten.
  • Extra rustic: grote knopen waarvan het hart van de knoop een onbeperkte grootte mag hebben. Deze knopen zijn niet meer opgestopt. Spinthout is net als andere kleurverschillen in het hout toegelaten.
  • Extra extra rustic: grote knopen waarvan het hart van de knoop een onbeperkte grootte mag hebben. Deze knopen zijn niet meer opgestopt. Spinthout is net als extreme kleurverschillen en defecten in het hout toegelaten. De planken hebben ook vaak iets kortere lengtes.

Veel andere gebruikte benamingen zijn: rustiek A, rustiek B, rustiek AB, rustiek C, rustiek BC, rustiek ABC, rustiek D, rustiek CD, rustiek ABCD, exclusive, exclusif, 1ste keus, …

Een sortering kies je naar eigen smaak. Er is geen goed en geen slecht in. Een moderne of strakke woning of inrichting neemt vaker iets met kleinere knopen of noesten in. Een parketvloer met grotere knopen past beter bij een meer landelijke woning. Maar dit blijft natuurlijk eigen smaak. Een plank zonder knopen komt veel minder vaak voor in de boom. Daarom zijn de planken zonder of zeer kleine knopen duurder dan de planken met grotere knopen.

Behandelen van parket

Een parketvloer heeft altijd een behandeling nodig om voldoende bescherming te kunnen bieden en lang mooi te blijven. De poriën van het hout blijven open staan als de parketvloer niet behandeld wordt. Hierdoor kan er vuil in de poriën kruipen en zal de parket binnen de kortste keren zwart beginnen zien. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: beitsen, oliën, vernissen, boenen. Het uitzicht van onbehandelde eik is een erg in trek. Het is absoluut af te raden om de parketvloer ook echt onbehandeld te laten. Wel zijn er een aantal producten die de onbehandelde look nabootsen, maar de vloer is dan wel beschermd. Skylt en oculto zijn zo 2 producten die de look van onbehandelde hout nabootsen.

Parket behandelen met olie

Het inoliën van een parketvloer is momenteel de meest populaire afwerkingsmethode. Het is eenvoudig aan te brengen en te onderhouden. Ook is parketolie beschikbaar in meerdere kleuren. Parketolie bied een goede bescherming tegen vuil en vlekken. Het zal enkele uren duren vooraleer een vloeistof als wijn, water, melk, … kan indringen in de olielaag en voor vlekken kan zorgen. Een parketolie is ook makkelijk zelf aan te brengen in 1 of 2 lagen, maar het principe om het aan te brengen blijft het zelfde: smeer de olie uit, laat het enkele minuten intrekken en neem daarna met een niet pluizige doek alle olie af die nog niet ingetrokken is. Een olielaag op een parketvloer zal een langdurige bescherming bieden aan uw plankenvloer. Bij normaal gebruik en goed onderhoud zal een geoliede parket erg lang moeten meegaan. 15 à 20 jaar moet zeker mogelijk zijn, maar ik heb van klanten al verhalen gehoord dat hun huidige parketvloer er al 40 jaar onaangeroerd bij ligt. Het zelf aanbrengen van parketolie heeft wel enkele nadelen. Het niet goed afwrijven of te lang wachten voor het afwrijven of afwrijven met een verzadigde doek zorgen voor vlekken, strepen en kleurverschillen. Het inoliën van een houten vloer kan niet alleen handmatig, maar ook met een woodboy of volledig machinaal. Dit gebeurd dan in een zogenaamde oliestraat met een wals. Dit heeft als grote voordeel dat de olielaag zeer gelijkmatig aangebracht wordt. Dit is vooral bij oliën met een witte kleur erg belangrijk want deze geven zeer snel vlekken. Een geoliede vloer hoeft 1 keer per maand gedweild te worden met parketzeep. Voor de rest hoeft er enkel gestofzuigd en geswiffert worden. 1 keer per jaar of 2 jaar kan de vloer opgefrist worden met een onderhoudsolie.

Voordelen oliën van houten vloeren

  • Makkelijk zelf aan te brengen
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Vlekbestendig tot op bepaalde hoogte
  • Goedkoop
  • Duurzaam
  • Plaatselijk bij te werken

Nadelen oliën parketvloeren

  • Is maar beperkt vlekbestendig
  • Sommige kleuren moeilijker zelf aan te brengen

Houten vloer vernissen

Het vernissen van een parketvloer heeft als grote voordeel dat de vloer dan nog beter beschermd is tegen vlekken dan een geoliede parket. Een vernis legt een onzichtbare laag boven op de parket. Het nadeel is wel dat een verniste vloer niet plaatselijk bijgewerkt kan worden. Als de vernislaag weggesleten is bv onder de bureaustoel of aan de deuropening, om het dan mooi bij te werken moet de gehele vloer opgeschuurd worden om opnieuw vernist te worden. Een vernis moet in 3 lagen aangebracht worden met een vernisrol. Gewoon aanbrengen en laten drogen. Tussen de 2de en de 3de laag moet er tussengeschuurd worden om de opgekomen vezels te breken. Het aanbrengen van 3 lagen vernis + tussenschuren maakt dat er een stuk meer manuren en meer liters vernis nodig zijn als bij olie. Daarom is vernissen ook duurder. meer Vroeger werden verniste vloeren erg geel of oranje. Met de vernissen van tegenwoordig is dat al een stuk minder. Er zijn zelfs vernissen zoals skylt die een onbehandelde look creëren. Een vernis kan ook mat zijn of blinkend. Dit is naar smaak te kiezen.

Voordelen vernissen van houten vloeren

  • Betere bescherming tegen vlekken
  • Sommige zijn (zo goed als) onzichtbaar
  • Heel eenvoudig onderhoud en poetsen

Nadelen vernissen van houten vloeren

  • Duurder dan oliën
  • Niet plaatselijk bij te werken

Houten vloer beitsen

Het beitsen van parkvloeren is eigenlijk het kleuren van de parketvloer vooraleer er vernis of olie overgezet wordt. Want een beits is alleen een kleuring en bied geen bescherming. Het aanbrengen van een beits is erg simpel, gewoon een dunne laag aanbrengen. Het moeilijke aan een beits is de consistentie van de kleur te verkrijgen. Bij een loogbeits is het nog moelijker. Hierbij gaat de beits reageren met het loog in het eikenhout. De kleur hangt dan af van de reactie. Dit kan in elke plank, in elke partij, in elke boom anders zijn.

Houten vloer boenen

Het behandelen van een parketvloer met was vroeger erg populair, maar wordt tegenwoordig eigenlijk niet meer gedaan.

Houten vloer onderhouden

Het onderhoud of het poetsen van een parketvloer is afhankelijk van de gekozen eindlaag. Voor geoliede of verniste vloeren is dat eigenlijk op dezelfde manier. U mag zoveel als u wenst stofzuigen en swifferen. Let hierbij wel op dat u geen steentjes over de vloer gaat wrijven. Dit gaat voor krassen zorgen. Een goedkopere stofzuiger en stofzuigkop kunnen ook krassen maken op de parket met de wieltjes. Let hier goed voor op bij de aankoop van uw stofzuiger. Voor de rest moet er 1x per maand gedweild worden met kraantjes water met een beetje zeep in speciaal voor geoliede of verniste vloeren. Liefst van hetzelfde merk als van de olie- of vernislaag. Dweil met een vochtige dweil. Hij mag zeker niet te nat zijn. Een te natte dweil gaat voor problemen zorgen en gaat uw parket doen schotelen. Verder is het bij geoliede vloeren aan te raden om 1 keer per jaar of 2 jaar, afhankelijk van de intensiteit van gebruik, de vloer te behandelen met onderhoudsolie. Als u dit alles consequent doet dan gaat u vele jaren veel plezier hebben van een mooie parketvloer. Als er veel vuil in huis ligt dan gaan de zandkorrels zorgen voor een schurend effect en gaat deze de olielaag of vernislaag aantasten. Een grote en goede mat aan de inkom gaat al veel zandkorrels tegenhouden en zorgt er dus voor dat de parket lang mooi gaat blijven.

Houten vloer zwevend plaatsen

Bij zwevende plaatsing wordt de parket los gelegd op een folie. De parketvloer wordt dus niet gelijmd op de ondergrond. Er wordt onderscheid gemaakt tussen zwevende plaatsing met lijmen in tand en groef en zwevende plaatsing met parketveren. Bij de zwevende plaatsing met lijmen in tand en groef wordt er eerst een dunne ondervloer van enkele millimeters aangebracht zoals bv alufoam of silent rubber. Hierop worden de houten planken los gelegd. In de groef wordt er een klein beetje parketnadenlijm of nadenlijm aangebracht vooraleer de volgende plank met tand erin te schuiven. Zwevende plaatsing met parketveren wordt dan op dezelfde manier gedaan, er wordt dan alleen geen nadenlijm gebruikt. De tand en groef planken liggen dus los in elkaar. Als de gehele vloer gelegd is dan worden de parketveren aangebracht in de speling die gelaten is tussen de parketvloer en de muur. Deze veren gaan ervoor zorgen dat de parketvloer wel kan uitzetten en krimpen, maar zorgt ervoor dat de planken wel mooi samen blijven. Een gevolg van zwevende plaatsing is dat de vloer kan kraken, dit zal vooral bij oneffenheden zo zijn. Dit kraken is door sommigen gewenst en door anderen niet. Ook zullen er spleten en kieren ontstaan. Deze zullen vergroten en verdwijnen naargelang de jaargetijden. Ook zijn er beperking ivm de breedte van de kamer. Als deze te groot wordt zal de zowel de nadenlijm als de veren niet meer sterk genoeg zijn om alles samen te houden.

Voordelen zwevende plaatsing parketvloeren

  • Goedkoper dan verlijmen van een vloer
  • Makkelijk uit te breken
  • Kraken van de vloer (indien gewenst)
  • Makkelijk zelf te plaatsen
  • Kleine oneffenheden zijn op te vangen

Nadelen zwevende plaatsing parketvloeren

  • Kraken van de vloer (indien niet gewenst)
  • Spleten en kieren kunnen ontstaan
  • Beperking in breedte van de kamer
  • Parket werkt meer dan bij verlijmende plaatsing

Houten vloer verlijmen

Onder het lijmen van houten vloer wordt ook wel vast verlijmen genoemd. Op de ondervloer wordt er parketlijm aangebracht met een lijmkam en hierop worden de planken geplaatst. De gebruikte lijmkam is hierbij erg belangrijk. Enkel de juiste lijmkam gaat de juiste hoeveelheid lijm aanbrengen. Zowel teveel als te weinig lijm zijn niet gewenst. Het is ook belangrijk om de juiste lijm te gebruiken. Hierbij kan ik enkel aanraden om de lijm van de parketzaak zelf te gebruiken. Zij weten wat goede lijm is en zorgen zeker dat ze goede lijm hebben en nemen hierbij geen risico’s vanwege de garantie. Dispersielijmen en PU lijmen worden tegenwoordig nog waar weinig gebruikt. Hedendaags is het voornamelijk bij de polymeerlijm of ms polymeerlijm te doen. Dit is een blijvend elastische lijm met een hoge sterkte. Let wel dat er nog steeds een spatie of uitzettingsvoeg gelaten moet worden tussen de parketplanken en de muur.

Voordelen lijmen van parket

  • Parketvloer kraakt niet
  • Parket werkt minder
  • Minder spleten en kieren

Nadelen lijmen van parketnaden

  • Iets moeilijker te plaatsen
  • Moeilijk uit te breken

Houten vloer nagelen

Het vernagelen van een houten vloer is de traditionele manier van plaatsing van een parketvloer. Tegenwoordig wordt dit steeds minder gebruikt omdat de zwevende plaatsing of verlijmende plaatsing een mooier effect geeft en duurzamer is. Een houten vloer gaat willen bewegen. De nagels zijn niet sterk genoeg om dit tegen te houden. Hierdoor gaan de nagels uitslijten in het hout een geen effect meer hebben. Hierdoor gaan de planken in feite helemaal los komen te liggen. De spleten en kieren worden hierdoor heel erg groot. Wij verkiezen altijd verlijmen of zwevende plaatsing boven nagelen van een houten vloer. Als de houten vloer op balkjes geplaatst moet worden dan kan het natuurlijk niet anders. Wat we dan wel doen is een beetje parketlijm op de balken smeren. Op deze manier komt de houten plankenvloer toch vaster te liggen. De nagels worden meestal schuin in de groef geschoten. Zodat de nagels niet zichtbaar zijn.

Voordelen nagelen van parket

  • Traditionele manier van plaatsing

Nadelen van nagelen van parket

  • Veel spleten en kieren
  • Veel gekraak van de vloer

Houten vloer plaatsen op chape

Het belangrijkste om te weten vooraleer te plaatsen van een parket op een cementdekvloer is dat deze chape voldoende droog moet zijn (<2 % restvocht). Pas daarna mag de houten vloer binnengebracht worden om te acclimatiseren en een aantal dagen later mag de parketvloer geplaatst worden. Ook is het belangrijk om te weten dat grondwater zich door de chape richting de parket kan banen en zo uw parket kan vernielen. Indien u niet zeker bent of er een dampscherm onder de chape ligt dan kan u er beter 1 plaatsen tussen de cementdekvloer en de parket. Soms wordt er een houten ondervloer geplaatst, maar dit is niet altijd nodig. Een parketvloer mag over het algemeen wel rechtstreeks op de chape geplaatst worden.

Houten vloer plaatsen op osb

Het plaatsen van parket op osb platen is eigenlijk het ideale scenario. De osb als houten ondervloer gaat ervoor zorgen dat een parketvloer minder gaat uitzetten. Vooral bij massieve planken gaat het risico op problemen verkleinen. Op een osb vloer kan er zowel zwevend als verlijmend als vernageld een parket geplaatst worden.

Houten vloer plaatsen op tegels

Het plaatsen van een parketvloer op tegels op de zwevende manier is geen enkel probleem. Het verlijmen van parket op een tegelvloer vereist wel enige aandacht. Als de tegels een redelijk ruw oppervlakte hebben dan moet de vloer eerst goed ontvet worden vooraleer er gelijmd mag worden. Anders gaat de lijm niet goed hechten op de keramische of natuursteen tegelvloer en gaat deze binnen de korste keren beginnen te lossen. Als de tegels redelijk glad zijn, dan is het aan te raden de tegels op te schuren alvorens te ontvetten en te lijmen. Sommige natuursteensoorten brengen ook nog specifieke problemen met zich mee.

Houten vloer plaatsen op vloerverwarming

Op vloerverwarming is het af te raden om een massieve parketvloer te plaatsen. Omdat alle warmte door het hout moet gaat deze teveel uitzetten en gaan er problemen ontstaan. Het plaatsen van een lamelparket (samengestelde parket, meerlagenparket, …) is aan te raden. Deze is speciaal ontwikkeld voor plaatsing op vloerverwarming. Deze vloer gaat veel minder willen bewegen dan een massieve parket. Bij het aan- en uitzetten van de vloerverwarming is ook enige aandacht vereist. Dit moet volgens een stappenplan gebeuren, anders gaat de parket een schok krijgen en gaan er problemen ontstaan. Het bedrijf van de chauffage gaat u op de hoogte brengen van de stappenplan. Het plaatsen van massieve visgraatparket op vloerverwarming is wel toegelaten. Dit omdat de plankjes telkens in een andere richting liggen en hierdoor de werkingsrichting verspreid wordt.

Houten vloer plaatsen op een oneffen ondergrond

Een houten parketvloer gaat altijd de ondergrond volgen. Alle oneffenheden groter dan een paar millimeter gaan ook zichtbaar zijn in de parketvloer. Indien de oneffenheden groter zijn dan is het aan te raden om actie te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld met een speciale ondervloer bij de zwevende plaatsing of egaliseren met egaline bij verlijmende plaatsing.

Ondervloeren van houten vloer

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen houten ondervloeren en gewone ondervloeren. Houten ondervloeren worden vooral gebruikt bij massieve vloeren om te voorkomen dat de planken teveel zouden werken. Deze houten ondervloer kan bestaan uit een osb platen of vezelplaten of geperste houten platen. Ook tapisvloeren worden hier soms voor gebruikt. Onder de gewone ondervloeren verstaan we dan voornamelijk vilt, rubber, puschuim, schuimrubber op rol. Deze zijn verkrijgbaar tussen 1 mm en 7 mm dikte en kunnen ook geluidsdempende en/of warmteisolerende eigenschappen hebben.

Vocht en houten vloer

Vocht is ten allen tijde te vermijden indien u een parketvloer heeft. Als er grote hoeveelheden vocht zoals bij een waterlek of optrekkend vocht op de parketvloer komt, dan gaat het hout uitzetten en/of schotelen. Hierna is de kans groot dat de schade blijvend is. In geval van een waterlek dan gaat de verzekering gelukkig wel tussenkomen. Als er druppels op de vloer komen van een glas wijn of water wat omgestoot wordt, uit de douche stappen, noem maar op. Dan gaat deze vlekken geven in de vloer als dit de kans krijgt om op te drogen.

Offerte aanvragen

Kies uw taal

Belgie - Nederlands Belgique - Français Nederland - Nederlands Deutschland - Deutsch Latvija - Latviešu France - Français Global - English